Patrimoni: cases de cós i palmeres, en perill!


Les cases de cós, en perill. 



Les cases de cós son construccions antigues que les podem trobar al casc antic de Premià de Mar i configuren el teixit arquitectònic popular de la nostra vila. Aquestes cases poden ser més grans o més petites en funció de l’època en que es varen fer i en funció de la seva utilitat. Però més o menys ens aporten una informació sobre com era la vida a Premià de Mar temps enrere. 



L’espoliació arquitectònica i urbanística que ha patit el nostre poble en els darrers cinquanta anys ha deixat en el record dels premianencs, moltes cases de cós que un dia varen ser destruïdes i substituïdes per fer-hi autèntics nyaps. 



L’especulació urbanística a permès que allà on abans hi havia un equilibri urbà en plena harmonia amb el paisatge i la natura ara només hi hagi pol·lució, ciment i formigó.



 



Al carrer de l’Aurora al costat de la llibreria Carbonell hi han dues cases de cós que miren a mar. Una d’elles, la que correspon al número 11, i és una senyora casa amb dintells de pedra a la porta i a les finestres, té la façana blanca i és d’aquelles amb una gran eixida o badiu. Es tracta d’una construcció centenària i típica del poble. 



D’un temps ençà corren rumors pel veïnat que apunten que la façana anirà a terra, com a condició per parcel·lar l’interior de la casa i d’aquesta manera poder-hi fer més vivendes que no tindran res a veure amb la tipologia de construcció antiga.  



La CUP, havent comprovat que el rumor és tota una realitat, denuncia aquesta mena d’agressions urbanístiques envers el patrimoni arquitectònic popular de la nostra vila. Destrossar cases és desmembrar el poble i perdre identitat. Una dinàmica que els ciutadans de Premià de Mar, lamentablement, estem acostumats a contemplar-la, i que ja va sent hora de plantar-hi cara.  



Exigim que s’elabori un inventari de cases de cós, les quals cal protegir mitjançant el seu reconeixement històric, i d’aquesta manera aconseguir catalogar-les per tal d’evitar situacions com la present.  El nostre poble ja ha perdut la cursa per protegir el seu territori degut a l’augment demogràfic i d’una brutal especulació urbanística. Però encara hi som a temps per mantenir allò que encara queda. 



Des de la CUP demanem que s’aturin les obres que s’estan realitzant a aquesta casa fins que es facin públics els motius pels quals s’ha donat permís per a permetre la destrucció d’aquesta façana. Avui és al carrer de l’Aurora, demà potser serà l’edifici del Segle i així anirem fent: mirant cap a un altra banda mentre se’ns venen la identitat!  



Se’ns mengen les palmeres.  


D’altra banda, al nostre poble tenim un nou habitant que s’ha instal·lat des de fa poc temps a les palmeres. Estem parlant de l’escarabat morrut (Rhynchophorus ferrugineus Olivier). Aquest insecte propi de la zona mediterrània afecta principalment a la palmera canària (Phoenix canariensis) i també a la datilera(Phoenix dactylifera).


Fins aquí tot bé sempre i quan no estiguéssim parlant d’una plaga i dels seus possibles efectes devastadors. I és que en el darrer informe emès per la Generalitat de Catalunya (desembre 2007) indica que hi ha prop de 1433 palmeres afectades per aquest coleòpter arreu del Principat. En aquest informe hi surt Premià de Mar i s’especifica que hi han 47 exemplars afectats. I segons la darrera notícia difosa per Ràdio Premià ja n’han mort una vintena. 




 



Des de la CUP ens preguntem si el nostre consistori ha iniciat una campanya per protegir les nostres palmeres i per controlar aquesta plaga.



 



Sabem que el departament d’agricultura, alimentació i acció rural de la Generalitat de Catalunya ja s’ha emès uns protocols d’actuació per lluitar contra aquest escarabat. L’objectiu d’aquest protocol és donar eines als municipis per poder establir mesures de prevenció i lluita per evitar la propagació d’aquesta plaga en el seu territori. 



 



No volem ser catastrofistes ni generar alarma social, però la CUP creu que aquest tema és seriós i cal posar-hi fil a l’agulla ja que no ens agradaria veure com ens quedem sense palmeres. I com tothom sap estem parlant d’un element vegetal característic la fisonomia del paisatge premianenc. 



 



Entenem que les mesures de protecció contra el morrut poden ser cares, però no creiem que la solució sigui deixar-les morir i reemplaçar-les per unes de noves ja que això com sempre ho acabarà pagant el poble amb calers de la seva butxaca. 



 



La CUP desitjaria que es realitzés un comunicat des de l’ajuntament informant als premianencs i  a les premianenques sobre l’estat actual d’aquesta plaga, quants exemplars estan afectats i quines mesures s’estan realitzant per prevenir-ho. A continuació adjuntem els enllaços saber més sobre el morrut de les palmeres. 



Web divulgatiu



 http://www.gencat.net/web/multimedia/cat/morrut/index_htm.htm



Protocol



 http://www.gencat.net/darp/c/camp/plagues/doc/protocol.pdf  






Explicacions de la regidora 



Des de la CUP demanem explicacions a la 3a Tinent d’alcalde, i regidora d’urbanisme, obres públiques i medi ambient, Marisa Isabel Ferreras i Cano, que demanem que compareixi davant del Ple municipal per explicar d’una banda les raons per les quals s’ha permès l’actuació urbanística del carrer Aurora, 11 i per explicar quines mesures s’han pres des de l’Ajuntament per afrontar la plaga del Morrut.  



Comissió de Patrimoni i Territori



Assemblea de la CUP Premià de Mar